Jópofa Bolt

MENÜ

A főzési terápia előnyei a stressz + a mentális egészség számára

Valószínűleg már tudja, hogy az étkezések nagy részének otthoni elkészítése ahelyett, hogy a kivitelre és az éttermekre támaszkodna, számos egészségügyi előnnyel jár, többek között a kalóriabevitel kordában tartása és a megtakarítás. Ez azonban nem minden, mint főzőterápia - hogyan érzi magát a főzés ? - a mentális egészség szempontjából is előnyös.

A főzési terápia, amelyet kulináris terápiának vagy konyhai terápiának is neveznek, az egyik módja annak, hogy egyszerre "táplálja elméjét és táplálja a lelkét".

Mi a legjobb dolog a főzőterápiában, mint az öngondoskodás egyik formájában ? Nemcsak segíthet enyhíteni a szorongást, hanem mindenki számára elérhető, valójában pénzt takarít meg Önnek (ellentétben a legtöbb hobbival!), És kész terméket készít, amelyet meg lehet osztani, vagy csak önállóan élvezheti.

Készen áll a főzésre? Az alábbiakban többet megtudhat arról, hogy a főzés és a sütés számos egyedülálló módon támogathatja-e mind fizikai, mind mentális egészségét.

Mi a főzőterápia?

A főzési terápiát / kulináris terápiát egyes szakértők úgy határozták meg, hogy „az a terápiás technika, amely művészetet, főzést, gasztronómiát, valamint az egyén személyes, kulturális és családi kapcsolatát használja az étellel az érzelmi és pszichológiai problémák kezelésére”.

Az étel elkészítése olyan tevékenység, amelyet otthon végezhet, és amely beépíthető a mentálhigiénés klinikák és a terapeuta irodák kezelési terveibe.

A főzés és a sütés a stressz enyhítésének formájaként ma már olyan emberek számára ajánlott , akik egészségi állapotuk széles skálájával foglalkoznak, beleértve a depressziót , szorongást, krónikus stresszt, étkezési rendellenességeket, ADHD-t és függőséget.

Hogyan lehet a főzés enyhíteni a stresszt? Szerint a 2018 áttekintés, néhány a sok közül, amelyek főzés (és sütés terápia is) segíthet csökkenteni a szorongás tüneteit , és hegyezi a hangulat közé azáltal, hogy egyfajta kontroll, teljesítmény és a biztosító (magadnak és bárki másnak főzöl), miközben pozitívan befolyásolja a szocializációt, az önértékelést és az általános életminőséget.

Főzés és mentális egészség

Miért jó a főzés a mentális egészségre? A kulináris terápiára összpontosító legújabb kutatások szerint az alábbiakban bemutatunk néhány módszert, amelyekkel a főzőterápia javíthatja a hangulatot és az általános közérzetet:

  • Koncentrációt igényel, ezért egészséges figyelemeltereléssel járhat, amely lehetővé teszi, hogy lelassítson és „kibújjon a fejéből”.
  • Az éberség egyik formája lehet . Ahogy az egyik szerző megfogalmazta : „A főzés meditáció egy jó étel ígéretével később.”
  • Felébreszti az érzékeidet, megkövetelve, hogy figyelj a jelen pillanatra.
  • Segíthet „áramlási állapotba” kerülni, mivel egyszerre kihívást jelent és élvezetes is.
  • Ösztönzi új készségek elsajátítására és a tudásbázis bővítésére.
  • „Menekülést” biztosít és feloszlatja a napi rutin monotonitását, mivel mindig új recepteket kell kipróbálni.
  • Lehet az életminőség javítása körében megbirkózni a szenvedélybetegségek és a súlyos betegségek, mint a rák.
  • Segíthet abban, hogy kevésbé szorongjon, depressziós vagy túlterhelt legyen, mivel a főzés a teljesítmény érzését kelti, és örömet is okozhat. Ezenkívül ez egy módja a hála gyakorlásának a rendelkezésére álló ételért, és lendületet adhat az önbecsülésnek, ha időt szán arra, hogy értékelje és élvezze, amit készített.

Kreatív a főzés? Határozottan, ezért egyes kutatók a főzést „konyhaművészetnek” is nevezik .

A sütés és a főzés egyaránt lehetőséget kínál arra, hogy kifejezhesse magát, és valami kézzelfogható anyagot hozzon létre. Ez egy további bónusz, hogy megeheti és megoszthatja műalkotását!

A főzés egyéb előnyei

Milyen egyéb előnyei vannak a főzésnek? Ha több időre van szüksége, hogy több időt tölthessen a konyhájában, íme a főzés néhány további előnye:

  • A főzés fizikai előnyei - Az ülő kedvtelésekhez, például az olvasáshoz, a tévénézéshez vagy a számítógépen végzett munkához, a főzéshez és a sütéshez fel kell állnia a talpán, el kell hoznia az összetevőket, összekeverni, aprítani és takarítani. Lehet, hogy ez nem intenzív edzés, de a főzés egy módja annak, hogy egyszerre szórakoztató és viszonylag aktív legyen. Ez még meg is kimutatták , hogy csökkenti a kockázatot a fogyatékosság, a függetlenség elvesztése és az alultápláltság az idősebb felnőttek, mivel szükségessé több fizikai és mentális képességek kell használni egyszerre.
  • A közös családi / páros főzés előnyei - Lehet, hogy gondot jelent az étkezés megtervezése, a főzés és a rendetlenség tisztítása, de a kutatás azt sugallja, hogy a recepteket családjával / partnerével együtt kell feltárni, az ételeket csapatként megtervezni, majd főzni. valójában szórakoztató módja lehet a közös idő összegyűjtésének, összekapcsolódásának és élvezetének.
  • Pénztakarékosság - Ha általában a kiszedésre és a kényelmi ételekre támaszkodik, akkor több étel elkészítése otthon nagyszerű módja annak, hogy egészségesen táplálkozzon a költségvetéssel, és pénzt takarítson meg. A szezonális, helyi termékekkel való főzés egy másik pénzmegtakarítási megoldás, mivel az összetevők nemcsak frissek és ízletesek, de olcsóbbak is. A költségek csökkentésének másik módja az, hogy leltárt készít a már meglévő összetevőkről, majd kreatív új módszereket talál ki felhasználásukra.
  • Egészséges táplálkozás - Sok tanulmány megállapította, hogy amikor az emberek otthon főznek, általában kevesebb kalóriát fogyasztanak, és jobb minőségű ételeket fogyasztanak. Ha időt szakít arra, hogy gondosan elkészítse az ételt, akkor kevésbé valószínű, hogy étkezés közben elzárkózik, és hajlamosabb arra, hogy figyelmes étkezést gyakoroljon , szánjon rá időt és figyeljen éhségére és teltségére.
  • Az általános kognitív egészség támogatása - Tanulmányok kimutatták, hogy amikor a felnőttek egyszerű, gyulladáscsökkentő ételek, például zöldek, bogyók, diófélék, magvak és halakfogyasztására összpontosítanak, hajlamosak általános közérzetükkel kapcsolatos előnyöket tapasztalni, többek között:
    Csökkent oxidatív stressz / szabad gyökök károsodása
    Alsó gyulladás
    Védelem a demencia, a kognitív hanyatlás és az Alzheimer-kór, a szívbetegségek, a súlygyarapodás és a metabolikus szindróma ellen
    Javult a vércukorszint
    Csökkent az elhízás kockázata
    Javult mobilitás és életminőség

Következtetés

  • A főzési terápia, amelyet kulináris vagy konyhai terápiának is neveznek, olyan terápiás technika, amely a főzés (vagy a sütés vagy a gasztronómia) művészetét használja az érzelmi és pszichológiai problémák kezelésére és a mentális egészség javítására.
  • Milyen mentális egészségügyi előnyei vannak az otthoni főzésnek? A főzés pihentető lehet, az éberség gyakorlásának egyik módja, javítja a koncentrációt, „áramlási állapotba kerülhet”, kreatív kiindulópont és még sok más.
  • A főzés további előnyei közé tartozik a másokkal való kapcsolat elősegítése, az egészségesebb étkezés, a pénzmegtakarítás és a kognitív egészség támogatása olyan módszerekkel, mint a gyulladás és az oxidatív stressz csökkentése.
  • A magas színvonalú étrend fontos szerepet játszik az agy egészségének megőrzésében. Ezért, hogy a legtöbbet hozza ki a főzési terápiából, hangsúlyozza az egész ételeket, például a zöldeket, bogyókat, dióféléket, magokat, teljes kiőrlésű gabonákat és a halakat.

 

Asztali nézet